Ingen idé att planera...

Nu är det snart sena natta och kvällen blev inte mycket som jag hade tänkt den. Barnen var inte så sugna på brasa trots allt, kan ha nåt att göra med regnet. Ändå ville dottern absolut ut och hoppa på studsmattan, så vad det var som hindrade från majbrasebesök vet jag inte riktigt. Vi bestämde till slut att vi gör upp en liten brasa själva hemma och grillar där. Tyvärr visade sig veden jag planerat att använda vara dyngsur, så de planerna fick vi också slopa. Vår Valborgsmiddag blev olika sorters korv grillade i grillpanna inomhus på spisen, men det smakade då som grillad korv i alla fall och barnen var nöjda. Särskilt över all glass de åt till efterrätt.

Som ni nu säkert förstår av mönstret här så blev det inte så mycket av mitt planerade hemmaträningspass heller. Men det var inte av lathet om ni trodde det. Nä, det är så att jag har en tvååring här. Visst vet ni hur det kan bli med tvååringar? För att i ena stunden vara den underbaraste, gosigaste unge man vet, i nästa förvandlas till ett skrikande monster som kämpar hejvilt för att göra precis så som man inte vill att de ska göra. Lillebror blev heltokig när det var läggdags och skulle absolut inte sova, stod i sängen och skrek och grät, ingenting jag gjorde fungerade och till slut var jag bara så frustrerad att jag ville sätta mig ner och gråta och skrika med honom. Jag funderade hur jag någonsin klarat av såna här situationer tidigare, för det har ju varit riktigt jobbiga perioder med de andra barnen också. Vad gjorde jag då för att få dem att lugna ner sig och bryta skriket? När det slog mig, den omvända psykologin! Det är så man handskas med en tvååring som testar sin vilja, för vad är det de gör? Precis det motsatta som man vill. Jag säger till honom "du får inte ligga ner på kudden" och vad gör ungen?? Lägger sig ner, blickstilla och knäpptyst. Inte många sekunder senare börjar ögonlocken tungt falla igen på min stackars lilla övertrötta tvååring. Hur kunde jag glömma att det var SÅ man gjorde??

Dessvärre är jag själv så trött efter kvällens skrikmonster att jag bara vill sitta ner och återhämta mig. Känner jag mig inte fortfarande lite rivig i halsen? Jo, det är nog bäst jag nöjer mig med passet från tidigare idag och vilar lite till denna kväll.

Jag har en ledig kväll!

Det är inte så jätteofta det händer längre, känns rent av lite konstigt. Eller iofs den här veckan när jag redan igår fick vara hemma en hel måndagkväll då jag felaktigt ringdes från jobbet för att hämta sjuk dotter.. som inte var sjuk, men dock hennes namne. Nå, hade hunnit avboka allt redan så jag tog barnen och åkte hem, oj vad skönt det var!

Så idag får jag igen åka hem direkt efter jobbet, börja nästan känna mig bortskämd. Bäst att njuta, det sker som sagt inte så ofta.

Kanske en brasa ikväll, vädret har förbättrats. Barnen är sugna på grillat. Sen efter det har jag faktiskt planerat ett hemmapass, har varit sjuk i nästan en vecka nu och börjar känna lite rastlöshet. Hade förstås mitt skivstångs-pass på lunchen idag, men tog inga vikter för att orka instruera trots krafttappet under förkylningen. Så lyfta lite hantlar hemma ikväll och köra några plankor, det låter som en plan.

Att arbeta mot mål

Jag är inte en jättestrukturerad människa, fast jag kanske skulle vilja vara det lite mer. Alltid när jag försöker skapa rutiner eller former för lite vad som helst som kan upplevas kaotiskt, så håller det i bästa fall i några veckor och sen är jag tillbaka i samma oorganiserade mönster. Med åren har jag mer och mer accepterat att det är så här jag fungerar och att det egentligen skapar mer stress hos mig när jag försöker upprätthålla struktur, än när jag tar dagen lite som den kommer. Så fungerar jag.
 
Men när det kommer till att genomföra något, t ex att klara av ett Vasalopp eller kunna förverkliga drömmen att bli sjukgymnast, då är jag en jäkel på att arbeta målinriktat med delmål efter vägen som ska uppfyllas. Det är så att jag behöver se det stora målet framför mig och allt eftersom klura ut vad jag måste göra för att nå det. kan man inte kalla det för ett sätt att strukturera upp saker? Det är kanske det jag behöver i vardagen också, att lägga upp ett mål? Men det är mycket svårare att göra ett tydligt mål av så många saker som vardagen består av.
 
När det kommer till mål är det oerhört viktigt att målet är konkret och mätbart. När man arbetar med rehabilitering och hälsa stöter man ofta på målet "att må bättre", "att vara smärtfri", "att komma tillbaka". Tillstånd som är mycket individuella och högst subjektivt. Att välja ett mål som "kunna gå 100 m utan att stanna" eller "kunna sova en hel natt" gör det däremot lätt att veta när det är uppfyllt.
 
Kanske ett mål i vardagen ska vara "när sonen kommer ihåg att ta med läxan tillbaka till skolan varje vecka i en månad"? Måste nog fila på det där...
 
Det mål jag arbetar mot just nu är den eventuella klassikern, det är det stora målet. Efter vägen finns det naturliga delmål som är de olika momenten, löpning, skidor, cykel och simning. Men där finns det mängder med små, små mål jag kan uppfylla efter vägen. Det abolut närmaste är Vårruset, 5 km, mitt pb är 28 minuter. Har i år redan nu under början av säsongen fått ett kvitto på att jag förbättrat mig som löpare sen början av förra säsongen. Från att ha startat 2012 med en snittempo på 6.30 min/km, avslutade jag förra säsongen på 5.30 min/km. Den säsonstart har jag gått ut hårt och redan löpt 5,9 km på 33.08 min, ett snitt på 5.36 min/km men med det positiva beskedet att delar av löpturen höll jag mig under 5 min/km. Mycket siffror nu, men jag vart både förvånad och stolt. Hade inte väntat mig det redan nu, men oerhört nöjd med att min kontinuitet med träningen under vintern ger resultat som är mätbara för mig här.
 
Så mitt kortsiktiga mål idag är att springa vårruset den 3 juni på 25 minuter.